Białko – czy warto stosować przy odchudzaniu?

Białko to jeden z kluczowych składników odżywczych, który kojarzymy przede wszystkim z budowaniem masy mięśniowej. Czy w takim razie białko może przynieść jakieś korzyści podczas redukcji? Sprawdzamy!

Czy białko może pomóc w redukcji wagi?

Białko odgrywa dużą rolę w organizmie – wspiera regenerację i budowę mięśni, jednak oprócz tego wspomaga również procesy energetyczne czy transport poszczególnych składników odżywczych po organizmie.

To właśnie m.in. ze względu na związek z procesami energetycznymi białko może być pomocne w zrzucaniu wagi.

Proces spalania białka dla organizmu jest bardziej wymagający, co w pewien sposób wymusza na nim większe nakłady energetyczne i tym samym sprawia, że metabolizm pracuje na wyższych obrotach, wspomagając odchudzanie. Jednocześnie odpowiednia podaż białka pozwala utrzymać właściwy poziom masy mięśniowej, bez ryzyka jej nadmiernej utraty w wyniku odchudzania.

Oprócz tego białko ma swój udział w regulacji wydzielania greliny, odpowiedzialnej za uczucie głodu. Dzięki temu białko zyskuje kolejną, niezwykle cenną właściwość w trakcie odchudzania – sprzyja zwiększeniu uczucia sytości, co jest niezwykle pomocne w walce z zachciankami podczas redukcji.

mezczyzna cwiczacy na silowniBiałko a termogeneza poposiłkowa

Termogeneza poposiłkowa to zjawisko typowe dla spożycia białka, które ściśle wiąże się z procesami energetycznymi. Oznacza to, że białko nie tylko przyspiesza metabolizm, ale również pobudza procesy termogenezy, czyli wzrost poziomu ciepłoty w organizmie, co również sprzyja lepszemu spalaniu tkanki tłuszczowej.

Termogeneza poposiłkowa oznacza, że po spożyciu białka zostają uruchomione procesy termogenezy, stąd też można zaobserwować m.in. większe uczucie ciepła i rozgrzania organizmu.

Które produkty są źródłem białka?

Białko to jeden z kluczowych składników odżywczych, dlatego należy dbać o jego właściwą ilość w diecie – zarówno podczas redukcji, jak i utrzymania.

Produkty spożywcze, bogate w białko to m.in.:

  • mięso, takie jak kurczak, indyk, wołowina;
  • nabiał, m.in. mleko, jogurty, twaróg;
  • ryby i owoce morze, takie jak krewetki, łosoś, dorsz;
  • jaja;
  • rośliny strączkowe.

Niestety pokrycie dziennego zapotrzebowania na białko na diecie redukcyjnej z samych posiłków może być mocno utrudnione. Dlatego z pomocą przychodzą odżywki białkowe, które zawierają wysoko skoncentrowane białko.

Jaką odżywkę białkową wybrać przy odchudzaniu?

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów odżywek białkowych:

WPC to nic innego jak koncentrat białka serwatkowego o czystej zawartości białka w granicach ok. 85%.

WPI to izolat białka serwatkowego o znacznie wyższej zawartości białka, zwykle w granicach do 95% białka, z kolei WPH to hydrolizat białka, czyli czyste białko w zawartości 100%.

Na redukcji warto sięgnąć po WPI, które zawiera wysoką zawartość białka i jednocześnie niską zawartość cukrów. WPH stosowane jest zwykle przez sportowców zawodowych. Dobrym wyborem będzie również WPC – jest to najpopularniejszy rodzaj odżywki białkowej.

Białko jest niezwykle cennym składnikiem podczas odchudzania – sprzyja uczuciu sytości i pobudza metabolizm do szybszej pracy.

Warto zadbać o jego odpowiednią ilość w diecie, aby szybciej zobaczyć utratę nadmiernych kilogramów!